project A

Mijn strijd tegen anorexia

99gram

| 3 Comments

  Via Ioni ben ik terecht gekomen op de site van 99gram. Het is een site die is opgericht voor jongeren tussen de 14 en de 23 jaar. Die met vragen zitten over van alles en zo ook over eten, gewicht en onzekerheden met noem even wat het uiterlijk.

Ioni vroeg mij de site te bekijken maar dan niet vanuit de standaard bezoekers hoek maar als patient zijnde. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik hier niet zo makkelijk mee kon omgaan als ik dacht want ik krijg een site in me schoot geworpen die ik ga bekijken op mijn manier en niet als patient zijnde maar heb mijn best gedaan.

De site, je komt erop en je ziet al gelijk een hele input aan informatie, chatroom om je vragen te kunnen stellen, een bmi meter (naar mijn inzicht weer nieuwsgierig om hem in te vullen), een forum en een hoop onderwerpen. Het onderwerp waar ik gelijk op afstormde was natuurlijk eten en gewicht, en zie dan gelijk mezelf, alsof ik in een spiegel tuur. Op de pagina “over afvallen” staat de vraag “hoe zie jij jezelf” en ja dat was natuurlijk de moeite waard omdat op te gaan schrijven in mijn boekje alias dagboek van rach (nee not online maar dat is letterlijk en figuurlijk mijn blackbook) en “wanneer is het genoeg” en de grote natuurlijk “als stoppen niet lukt” dat zijn vragen waar je als ana patient over struikelt maar toch nuttig zijn om ze op te schrijven en voor te leggen aan een arts wat ik ook gedaan heb. De antwoorden die ik gegeven heb zijn duidelijk, A ik zie mezelf als een 90 kg persoon, B het is nooit genoeg tot ik er ooit misschien tevreden mee ben en C stoppen lukt niet meer in mijn situatie en daarom ook een anorex patient ben die eigenlijk haar weg terug niet meer weet (jaaa hey en dat zegd rach nu echt zelf)

Te dun het lijstje heb ik doorgenomen en herkenbaar op bepaalde punten na. Op de pagina van te dik ben ik niet geweest, vraag me niet waarom.

Op het onderwerp Eten stuitte ik gelijk op mijn koppigheid tegenover een deskundige die daar haar verhaal geeft over appels, appels zijn gezond, ja dat klopt maar in mijn ogen zijn appels wel gezond maar niet als je aan het afvallen bent, een appel telt 50 cals en een bom aan suikers, ja gezonde suikers zeg je dan ja dat is zo maar iemand met ana ziet suiker als een dodelijke gif wat je absoluut niet mag hebben en ook niet eet en als je het eet kauw je erop en spuug je het uit.

Problemen met eten heb het stukje even gekopieerd :

  • Ongezond eetgedrag hebt (eenzijdig, beperkt of sterk wisselend)
  • Teveel of te snel afvalt of aankomt in gewicht
  • Eetbuien hebt
  • Braakt, laxeert of extreem beweegt om gewicht te verliezen
  • Veel piekert over eten en je lichaam

    Compenseren

    • Door braken, laxeren of extreem bewegen heb je misschien het gevoel dat je controle kunt houden over je eetgedrag. Dat is niet zo. Je komt in een kringetje terecht van teveel eten en dan braken of laxeren en vervolgens is er weer de mogelijkheid om teveel te gaan eten.

Nou als je dit leest en je kent me zeg je gelijk “oh dat is rachel” . De pagina eetprobleem of eetstoornis en dan de koppel Anorexia is moi, klaar duidelijk als een klontje en dat zie ik zelf dan weer wel in, mijn gewicht bepaalt mijn humeur de rest van de dag of laat me denken over mezelf in een negatieve manier.

Dit soort site’s zouden verder uitgebreid moeten worden, meer jongeren en ook ouderen moeten aantrekken, ik bekijk het nu uit mijn positie en geef daar mijn antwoorden op maar niet elke patient wil dat doen denk ik want de ontkenning is groot hoor in nederland!!

Ik zeg : ken je jongeren of mensen zoals ik van mijn leeftijd, geef de link, ik vind het niet leeftijd gericht ik vind het voor iedere leeftijd een informatieve site.

99gram

3 Comments

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.